Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Druvsorter
Cinsault

Kunskap & Inspiration

Cinsault

Blå druva.

Odlas i: Frankrike, Sydafrika, Chile, Libanon, Marocko
Kända distrikt: Södra Rhônedalen, Bekkadalen,
Smak: Mjuk, fruktig med inslag av mörka bär. Bidrar med aromatiska, ibland parfymerade toner i rött och rosé.
Passar till: Mångsidig druva som passar till mycket beroende på smaktyp.
Smaktyp: Kryddigt & Mustigt, Fruktigt & Smakrikt, Mjukt & Bärigt (Rött vin), Friskt & Bärigt (Rosévin)

Älskar värme och hetta

Cinsault, även kallad cinsaut eller samsó, är en blå druva som trivs i varma till heta klimat. Trots ett tunnt skal klarar druvan torka och går relativt lätt att skörda maskinellt. Den uppträder sällan på egen hand utan hittas främst i rödvinsblandningar från Languedoc, Roussillion och Châteauneuf-du-Papes samt i de ljusa rosévinerna från Côte de Provence. Vanliga blandningskompisar är grenache, carnignan och syrah.

Förälder till pinotage

Druvan odlas även i Sydafrika, där den tidigare gick under namnet hermitage.
År 1925 korsades denna druva med pinot noir vilket gav upphov till landets "egna" druvsort pinotage (pino- + -tage).

Fler druvsorter

Dela via

Liten vinodling i bergigt landskap i Languedoc.

Nya Världen i Frankrike

Languedoc