Corvina
Blå druva.
Odlas i: Italien.
Kända distrikt: Valpolicella, Bardolino.
Smak: Kännetecknas av körsbär, hallon och mandel. Från mjuka och bäriga till kryddiga och mustiga viner.
Passar till: Stekt eller grillad fisk, tamfågel, vegetariska pastarätter. Fylligare viner av corvinadruvan passar till smakrikare rätter av lamm eller nötkött.
Smaktyp: Amaronevinerna hamnar i smaktypen Kryddigt & Mustigt medan de lättare valpolicella- och bardolinovinerna oftast tillhör kategorin Mjukt & Bärigt.
Betydelsefull druva
Corvina, eller corvina veronese som är druvans fullständiga namn, odlas nästan bara i Venetien i nordöstra Italien. Druvan är den viktigaste för röda viner från vindistrikten Bardolino och Valpolicella.
Från lätt till amarone
Corvina blandas i regel med de mer neutrala sorterna molinara och rondinella. Kvalitetsmedvetna producenter ser dock till att andelen corvina är störst. Corvina har hög fruktsyra och typiska aromer som ofta förknippas med mogna körsbär och mandel.
Både amarone- och de sötare reciotovinerna görs av corvinadruvor genom tillverkningsmetoden appasimento som innebär att man använder sig av torkade druvor. Druvorna skördas tidigt, torkas och får skrumpna ihop under vintern. När vattnet i druvorna dunstar koncentreras socker, fruktsyror och smakämnen, vilket ger fylliga, smakrika och alkoholstarka viner.