Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Dolcetto
Blå druva.
Odlas i: Italien
Kända distrikt: Piemonte (Alba, Asti, Dogliani) Oltrepò Pavese (Lombardiet)
Smak: Fruktig med relativt låg fruktsyra. Aromer av mandel och lakrits kan förekomma.
Passar till: Lätta rätter av fläsk- eller fågelkött, vegetariskt, pizza och bufféer.
Smaktyp: Dolcettovinerna hittar du oftast i kategorierna Fruktigt & Smakrikt och Kryddigt & Mustigt.
Piemontes "lilla söta" druvsort
Ordagrannt betyder dolcetto "den lilla söta" på italienska. Det betyder dock inte att vare sig druva eller de färdiga vinerna har speciellt hög sötma, snarare syftar namnet på att dolcetto inte är lika frisk och som Piemontes mer kända druva nebbiolo. Däremot är druvan relativt färg- och tanninrik och hög strävhet i kombination med låg fruktsyra kan vara en utmaning för vinmakaren.
I regel en blandningsdruva
Dolcetto mognar tidigt och trivs därför bättre på de lite svalare norrlägena i Piemonte där nebbiolo och barbera har svårt att mogna. Just barbera brukar vara den druva som dolcetto vanligtvis blandas med men endruvsversioner finns också. Dolcetto d’Alba och Dolcetto d’Asti DOC skall exempelvis innehålla 100 procent dolcetto, liksom DOCG Dogliani.
Dela via