Malbec
Blå druva.
Odlas i: Argentina och Chile. Mindre förekommande i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien.
Kända distrikt: Cahors, Bordeaux, Loire, Mendoza.
Smak: Mörkt röda sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak.
Passar till: Smakrika rätter, gärna grillat med lamm eller nötkött.
Smaktyp: Viner av malbec hamnar oftast i smaktyperna Fruktigt & Smakrikt och Stramt & Nyanserat.
Plommon och tobak
Malbec har länge levt en undanskymd tillvaro i Bordeaux och områden i sydvästra Frankrike. Den odlas även i Loire, där den heter cot men druvan har svårt att mogna i det svala klimatet. I Bordeaux ses den som en utfyllnadsdruva och är på tillbakagång.
I Cahors sydost om Bordeaux har druvan däremot hittat sin plats. Där ingår malbec till minst 70 procent i det färdiga vinet. Vinerna är ofta mörkt röda i färgen, fylliga och sträva med aromer som påminner om plommon och tobak.
Signaturdruva i Argentina
Malbec är stor i Argentina, speciellt i Mendoza-distriktet där druvorna blir små och utvecklar tjockt skal tack vare en lång och sval växtsäsong. Vinerna blir rika på tanniner, får hög fruktsyra och mycket färg. I Argentina blandar man även malbec med syrah, merlot och cabernet sauvignon.
Andra odlingar finns lite varstans i Nya världen, som i Sydafrika, Australien och USA.