Marsanne
Grön druva.
Odlas i: Frankrike, Australien, Schweiz, USA.
Kända distrikt: Hermitage i norra Rhône, Frankrike, Valais i Schweiz, Victoria i Australien och Kalifornien.
Smak: Fylliga, lite oljiga, aromatiska viner med mild syra och aromer som päron, melon, nötter och honung. Odlas den i svalt klimat blir vinerna mer neutrala i smaken.
Passar till: Stekt fisk och rätter av ljust kött.
Smaktyp: Vanligast i kategorierna Fylligt & Smakrikt och Druvigt & Blommigt.
Fyllig världsresenär
Marsanne är en av sex tillåtna druvor för vitt vin från Cotes du Rhône. Den mest kända appellationen ligger i norra Rhône – Hermitage AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), där de vita vinerna görs på marsanne eller rousanne.
I Valais, Schweiz görs också ett sött vin på marsannedruvan. Druvan har odlats i Australien sedan 1860-talet och där finns de äldsta vinstockarna med marsanne i världen.
Kombinera till fisk eller fågel
Marsanne-viner blir fylliga med något högre alkoholhalt och nötiga aromer. Fruktsyran brukar inte vara så hög, men många viner kan ändå lagras i flera år – speciellt vinerna från Hermitage och vissa distrikt i Australien. De fatlagras ofta, vilket ger än mer fyllighet. Med lagring kommer en oljig ton och mer komplexa aromer. Den passar till smakrika rätter av fisk eller kyckling.