Mourvèdre
Blå druva.
Odlas i: Frankrike och Spanien, främst i D.O. Yecla i regionen Murcia.
Kända distrikt: Bandol, Languedoc-Roussillon.
Smak: Fylliga viner med ton av plommon/katrinplommon, kryddor och örter.
Passar till: Kraftiga kötträtter.
Smaktyp: Mourvèdreviner hamnar i smaktyperna Stramt & Nyanserat, Fruktigt & Smakrikt eller Kryddigt & Mustigt.
Soldyrkande druva
Mourvèdre behöver mycket värme och trivs därför bra i södra Frankrike och Spanien. I Bandol i Provence ger den fylliga, smakrika och sträva rödviner, ofta med toner av mörka bär, kryddor och örter. Precis som syrah används den allt oftare för att ge extra karaktär åt vinerna i franska Languedoc-Roussillon. De flesta mourvèdreviner går bra att lagra.
Spanskt ursprung
Druvans ursprung är i sydöstra Spanien där den heter monastrell. Den ingår i många rödviner från vindistrikten sydost om Madrid och bidrar med alkohol och strävhet.
I USA och Australien heter druvan mataro och har länge betraktats som en dussindruva, men många vinproducenter har blivit medvetna om mourvèdres kvaliteter och druvan är på uppgång.