Nebbiolo
Blå druva.
Odlas i: Främst norra Italien.
Kända distrikt: Piemonte och Lombardiet.
Smak: Ofta sträva viner med hög syra, inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, rosor och nypon.
Passar till: Kraftiga kötträtter, rätter smaksatta med tryffel och till lagrade hårdostar.
Smaktyp: Nebbiolovinerna hittar du oftast i smaktypen Stramt & Nyanserat.
Hemma i Piemonte
Den blå nebbiolodruvan odlas främst i Barolo och Barbaresco i Piemonte i norra Italien. Namnet kommer från det italienska ordet för dimma, nebbia, som är vanligt i Piemonte på hösten. Nebbiolo mognar väldigt sent och trivs därför bäst i de allra soligaste lägena.
Nebbiolo odlas även i andra delar av Piemonte som Ghemme, Gattinara och Carema. Där blandas den oftast med andra druvsorter och kallas även för spanna. Längre österut, i Valtellina i Lombardiet, tillverkas ett vin av torkade druvor som kallas sfursat.
Tjära och rosor
Vinerna är ganska ljusa i färgen. Doften kan påminna om körsbär, tjära, torkade örter och rosor. Smaken brukar vara mycket frisk och sträv och vinerna tål därför många års lagring.