Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Nero d'avola
Blå druva.
Odlas i: Södra Italien.
Kända distrikt: Sicilien.
Smak: Ofta fylliga viner med smak av plommon, russin och choklad med hög strävhet och medelhög fruktsyra.
Passar till: Rätter av lamm- eller nötkött.
Smaktyp: Nero d'avola hittas oftast i smaktypen Fruktigt & Smakrikt.
Siciliens värmedyrkare
Nero d'avola är den mest odlade druvsorten på Sicilien. Det vill inte säga lite med tanke på hur mycket vin som produceras på ön. Druvan är till och med döpt efter den sicilianska staden Avola. Den förekommer däremot mycket sparsamt på andra håll.
Nero d'avola vill ha det varmt och vinrankorna hålls låga för att dra nytta av reflekterande hetta från marken.
Ger fylliga mörka viner
Traditionellt användes nero d'avola mest i blandningar och för att ge färg till blekare vin från norra Italien och Frankrike. Sedan 1990-talet har den fått mer uppmärksamhet för sin potential att ge fylliga, mörka viner som vinner på lagring. Det förekommer däremot fortfarande att nero d'avola blandas med lokala eller internationella druvsorter.