Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Druvsorter
Petit verdot

Kunskap & Inspiration

Petit verdot

Blå druva.

Odlas i: Frankrike, USA, Spanien, Sydafrika, Argentina och Australien.
Kända distrikt: Bordeaux, La Mancha, Kalifornien.
Smak: Historiskt som en blanddruva i bordeauxviner. Men vanligare som endruvsviner i varma länder, druvan mognar sent. Den har tjockt skal och ger strävhet till vinet i blends samt aromer som björnbär, mörka körsbär och viol. 
Passar till: Grillat kött av nöt och lamm.
Smaktyp: Fruktigt & Smakrikt eller Stramt & Nyanserat.

Ursprunget osäkert

Ursprunget är osäkert, men planterades av romarna i Bordeaux. Här ger den mörk färg och strävhet till olika blends. Druvan har inte varit jättepopulär i Bordeaux på grund av känslighet för frost samt att den mognar långsamt, till och med efter cabernet sauvignon. Det gör att producenterna har svårt att använda druvsorten vid kallare årgångar. 

Gillar värme

Då druvan gillar värme så det är i varmare länder druvan oftare står på egna ben. Då kan vinerna får en fruktig framtoning, mycket mörk blålila färg och smak av viol, björnbär och plommon. Men i till exempel Australien blandas den som liten del med shiraz.

Fler druvsorter

Dela via