Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Petit verdot
Blå druva.
Odlas i: Frankrike, USA, Spanien, Sydafrika, Argentina och Australien.
Kända distrikt: Bordeaux, La Mancha, Kalifornien.
Smak: Historiskt som en blanddruva i bordeauxviner. Men vanligare som endruvsviner i varma länder, druvan mognar sent. Den har tjockt skal och ger strävhet till vinet i blends samt aromer som björnbär, mörka körsbär och viol.
Passar till: Grillat kött av nöt och lamm.
Smaktyp: Fruktigt & Smakrikt eller Stramt & Nyanserat.
Ursprunget osäkert
Ursprunget är osäkert, men planterades av romarna i Bordeaux. Här ger den mörk färg och strävhet till olika blends. Druvan har inte varit jättepopulär i Bordeaux på grund av känslighet för frost samt att den mognar långsamt, till och med efter cabernet sauvignon. Det gör att producenterna har svårt att använda druvsorten vid kallare årgångar.
Gillar värme
Då druvan gillar värme så det är i varmare länder druvan oftare står på egna ben. Då kan vinerna får en fruktig framtoning, mycket mörk blålila färg och smak av viol, björnbär och plommon. Men i till exempel Australien blandas den som liten del med shiraz.
Dela via