Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Druvsorter

Pinot blanc

Pinot blanc

Kunskap & Inspiration

Pinot blanc

Grön druva.

Odlas i: Frankrike, Italien, Österrike, Sydamerika, USA, Östeuropa.
Kända distrikt: Alsace.
Smak: Ger lätta viner med inslag av äpple.
Passar till: Fisk och skaldjur.
Smaktyp: Vanligast i smaktypen Friskt & Fruktigt.

Mousserande alsacevin

Pinot blanc odlas på många håll i världen. Druvan har en neutral karaktär och relativt hög fruktsyra som passar utmärkt för mousserande viner.

I Frankrike är den vanligast i Alsace och står för större delen av det mousserande vinet cremant d'Alsace. Men den förekommer även i vanliga alsaceviner, ofta tillsammans med andra druvor.

Druva med många namn

I Italien heter druvan pinot bianco och odlas i områden som Alto-Adige och Friuli-Venezia-Giulia. Franciacorta i Lombardiet producerar Italiens främsta torra mousserande viner och även där spelar pinot blanc en viktig roll.

I Tyskland, där den heter weissburgunder, odlas den för att den ger sockerrik must och blandas gärna med mer smakrika druvsorter.

Fler druvsorter

Smaktyper och smakklockor

Vitt vin

Smaktyper och smakklockor