Pinot blanc
Grön druva.
Odlas i: Frankrike, Italien, Österrike, Sydamerika, USA, Östeuropa.
Kända distrikt: Alsace.
Smak: Ger lätta viner med inslag av äpple.
Passar till: Fisk och skaldjur.
Smaktyp: Vanligast i smaktypen Friskt & Fruktigt.
Mousserande alsacevin
Pinot blanc odlas på många håll i världen. Druvan har en neutral karaktär och relativt hög fruktsyra som passar utmärkt för mousserande viner.
I Frankrike är den vanligast i Alsace och står för större delen av det mousserande vinet cremant d'Alsace. Men den förekommer även i vanliga alsaceviner, ofta tillsammans med andra druvor.
Druva med många namn
I Italien heter druvan pinot bianco och odlas i områden som Alto-Adige och Friuli-Venezia-Giulia. Franciacorta i Lombardiet producerar Italiens främsta torra mousserande viner och även där spelar pinot blanc en viktig roll.
I Tyskland, där den heter weissburgunder, odlas den för att den ger sockerrik must och blandas gärna med mer smakrika druvsorter.