Pinot gris
Grön druva.
Odlas i: Tyskland, Italien, Frankrike, Ungern, Rumänien, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada, Österrike.
Kända distrikt: Alsace.
Smak: Från lätta neutrala viner till kryddiga, fylligare viner. Relativt låg fruktsyra med inslag av exempelvis päron, citrus, tropisk frukt, honung och gula äpplen.
Passar till: Smakrika fisk- och skaldjursrätter eller ljust kött.
Smaktyp: Vanligast i smaktypen Druvigt & Blommigt. Ibland Friskt & Fruktigt om namnet på etiketten är pinot grigio.
Gillar svalka
Pinot gris är en aromatisk grön druva som trivs bäst i lite svalare klimat. Man gör oftast torra vita viner av den, men eftersom den har lätt för att angripas av ädelröta är man i franska Alsace förtjust i söta pinot grisviner av typen vendange tardive som är sent skördade, eller den ännu sötare sélection de grains nobles (utvalda druvor med ädelröta).
Fylliga och kryddiga viner
Vinerna relativt fylliga och kryddiga i smaken. Doften är ofta aromatisk med toner av äpple, tropisk frukt och honung.
I Tyskland odlas pinot gris i Baden och Pfalz, där den kallas ruländer eller grauburgunder medan den I Italien heter pinot grigio och ger förhållandevis neutrala viner.
Även Österrike och Ungern har haft framgång med denna druva.
I Nya Världen är det främst Kanada, Oregon (USA) och Nya Zeeland som lyckats bäst. Då gärna i frisk stil och med lite restsötma.