Pinotage
Blå druva.
Odlas i: Sydafrika. Några få odlingar finns även i Kalifornien, Tyskland, Zimbabwe och Nya Zeeland.
Kända distrikt: Stellenbosch, Kapprovinsen.
Smak: Fruktiga aromer av plommon, björnbär och rökta charkuterier.
Passar till: Smakrika kötträtter. I Sydafrika äter man gärna torkat kött, biltong, till vinet.
Smaktyp: Pinotageviner är oftast av smaktyperna Mjukt & Bärigt eller Fruktigt & Smakrikt.
Korsning av franska druvor
Pinotage är Sydafrikas egen blå druva. Den korsades fram 1925 i Stellenbosch av de franska druvsorterna pinot noir och cinsault. Namnet pinotage härstammar ifrån att man i Sydafrika länge kallade druvan cinsaut för hermitage. Bortsett från Sydafrika finns också några små odlingar i Nya Zeeland, Zimbabwe och USA.
Druvan är lättodlad och motståndskraftig mot sjukdomar men ger inte särskilt stora skördar och har därför ibland drivits till överproduktion.
Frukt och krydda
Pinotageviner är ofta fruktiga och sträva med kryddiga inslag. Ibland finns även inslag av rökiga toner, men det blir allt mer sällsynt. Enklare viner är ofta friska och bäriga.