Tannat
Blå druva.
Odlas i: Frankrike och Uruguay.
Kända distrikt: Madiran och dess granndistrikt i sydvästra Frankrike.
Smak: Strama viner med hög syra och toner av lakrits och mörka bär, exempelvis svarta vinbär och björnbär.
Passar till: Kraftiga kötträtter med lamm, nöt och vilt.
Smaktyp: Tannatviner tillhör smaktyperna Stramt & Nyanserat och Fruktigt & Smakrikt.
Stram och sträv
Tannat är en druva från den franska delen av Baskien och odlas nästan bara där och i Uruguay. I Frankrike har området Madiran gjort druvan känd. Här gör man av tradition mycket sträva, fylliga och smakrika rödviner som passar bra att lagra.
Blandas och lagras på fat
Ofta är de så strama att de blandas med andra sorter som cabernet sauvignon, cabernet franc och den mindre kända druvan fer. Madiranviner brukar också ekfatlagras av samma skäl.
I dag kan man med moderna vinmakningsmetoder framhäva fruktigheten i dessa viner och vinerna från Uruguay är betydligt fruktigare än sina franska motsvarigheter.