Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Druvans värld
Druvsorter

Zinfandel

Zinfandel

Kunskap & Inspiration

Zinfandel

Blå druva.

Odlas i: USA.
Kända distrikt: Kalifornien.
Smak: Vanligtvis fruktiga och generösa viner med toner av björnbär och mörka körsbär, mynta och svartpeppar.
Passar till: Grillat kött och fågel.
Smaktyp: Zinfandelviner finns oftast i kategorin Fruktigt & Smakrikt.

Från rosé till rött

Zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till smakrika rödviner med hög alkoholhalt. De sistnämnda kommer bland annat från Dry Creek Valley i Sonoma County och från Santa Cruz, söder om San Francisco.

Zinfandel kom troligtvis till USA i början av 1800-talet. I Kalifornien är det relativt vanligt med gamla vinstockar av zinfandel och vinodlarna har alltid betraktat druvan som sin.

Frukt och kaffe

Rödvinerna är ofta mycket fruktiga i både doft och smak, och påminner om björnbär, slånbär och mörka körsbär. Zinfandelviner är ofta fatlagrade och får då toner av vanilj, kaffe och choklad.

DNA-analys har visat att zinfandel är identisk med både den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski.

Fler druvsorter

Illustration av en vinpress.

Rött från blått

Så tillverkas rött vin