Zinfandel
Blå druva.
Odlas i: USA.
Kända distrikt: Kalifornien.
Smak: Vanligtvis fruktiga och generösa viner med toner av björnbär och mörka körsbär, mynta och svartpeppar.
Passar till: Grillat kött och fågel.
Smaktyp: Zinfandelviner finns oftast i kategorin Fruktigt & Smakrikt.
Från rosé till rött
Zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till smakrika rödviner med hög alkoholhalt. De sistnämnda kommer bland annat från Dry Creek Valley i Sonoma County och från Santa Cruz, söder om San Francisco.
Zinfandel kom troligtvis till USA i början av 1800-talet. I Kalifornien är det relativt vanligt med gamla vinstockar av zinfandel och vinodlarna har alltid betraktat druvan som sin.
Frukt och kaffe
Rödvinerna är ofta mycket fruktiga i både doft och smak, och påminner om björnbär, slånbär och mörka körsbär. Zinfandelviner är ofta fatlagrade och får då toner av vanilj, kaffe och choklad.
DNA-analys har visat att zinfandel är identisk med både den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski.