Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Om mousserande vin
Bubbel till nyår

Kunskap & Inspiration

Bubbel till nyår

Vilket bubbel ska man välja till nyår? Behövs det champagne eller går det bra med annat mousserande vin? Här reder vi ut frågetecknen och tipsar på bra bubbel samt röda och vita viner till nyår.

Olika typer av mousserande vin

Det gamla och traditionella sättet, att göra ett kolsyrat vin, är genom så kallad en andra jäsning i flaskan. Det innebär att man tillsätter socker och jäst och korkar igen. Det skapas då kolsyra när jäsningen sätter i gång. Det mest kända vinerna är champagne och spanska cava. Men alla vinländer gör mousserande vin på detta sätt. Här kan du får mer kunskap om mousserande viner från olika länder.

Champagne till nyår

Om du vill bjuda på champagne till gästerna så föreslår vi att inleda middagen med det eller att bjuda på champagne som fördrink – det vill säga som aperitif, och kanske med passandet tilltugg. Vinet får gärna vara torrt då söt champagne bäst passar till desserter.

Annat mousserande vin till nyår

Cava, från Spanien, tillverkas på samma sätt som champagne. Dock oftast med annan druvblandning. Cava brukar oftast vara torra och friska. Bra som välkomstdrink eller till en mild förrätt.

Crémant kallas mousserande vin i Frankrike som inte är från Champagne. Dessa görs också på traditionellt sätt.

Cap Classique är Sydafrikas motsvarighet till mousserande vin på traditionellt vis  – ofta med samma druvsorter som i champagne.

Franciacorta är det område i Italien som är kanske är mest känt för sina traditionellt gjorda mousserande viner. Torra med frisk fruktsyra och med brödig smak.

Prosecco är ett italienskt mousserande vin som inte är gjort på traditionellt vis. Här jäser vinet i stora tankar under kortare tid, för att sedan föras över på flaska.

Sekt är benämningen för mousserande i Tyskland och Österrike. Vinerna görs ibland med andra jäsning i flaskan – kallas då Deutscher sekt. Annars är tankmetoden vanligast – andra jäsningen sker i stora tankar och vinet förs sedan över till flaskan.

Alkoholfritt bubbel till nyår

Alla gäster kanske inte vill eller kan dricka alkohol på nyårsafton. Men istället för att bjuda på kolsyrat vatten tipsar vi om mousserande alkoholfritt istället. De flesta är gjorda på vin, men man har tagit bort alkoholen efteråt. Mycket smak och väldigt likt ett vanligt mousserande.

Det finns också något som kallas mousserande te, sparkling tea. Dessa drycker har te i basen, men smaksätts med druvmust och olika kryddor eller frukter.

Rött vin och vitt vin till nyår

Vad är ett passande vin till nyår? Ett bra sätt är att utgå från vilken matg som ska bjudas på. Bjuder du på oxfilé eller annat finare kött kan ett stramt och nyanserat vin passa eller ett kryddigt och mustigt. I vårt Sökfilter kan du filtrera på pris, land och region, druvsorter, smaktyp med mera, för att hitta ett vin som passar till lite festligare tillfällen som nyårsafton.

Vitt vin går förutom till förrätt och huvudrätt – exempelvis till hummersoppa, eller smakrik marulk – även som fördrink att skåla välkommen med. För det sistnämnda kan du välja ett torrt vitt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt. Dessa viner passar i regel bra till aperitif.

Tilltugg till mousserande vin

Kolsyran och den friska smaken gör att tilltugg som är syrliga och/eller feta i smaken passar bra till. Exempelvis:

  • toast skagen,
  • krustader med svampröra,
  • chips med fiskrom och fet crème fraiche.


Salta tilltugg som chips och milda ostar går också bra då sälta rundar av den friska smaken. Sött bubbel passar bäst till söta tilltugg och desserter, som jordgubbar eller glassdesserter med bär.

Mer om mousserande vin

Det finns olika sätt att tillverka mousserande vin. Allt från flera års lagring på flaska till mer enklare metoder som att tillföra kolsyra till ett stilla vin. Här går vi igenom grunderna hur ett vin kan bli bubbligt.

Du kanske är intresserad av?

Bild på dukat bord och glas

Hur mycket går det åt?

Räkna med Dryckesplaneraren