Smakklockor och smaktyper för rosévin
Rosévin tillverkas som vitt vin men med blå druvor. Ta hjälp av våra smakklockor och smaktyper för att hitta rätt rosévin.
Smaktyper för rosévin
Beroende på vilket land och vilken tillverkningsmetod och druvsort som används får rosévinet olika färg och smak. För att underlätta för dig att hitta rätt bland smakerna har vi delat in rosévinerna i två olika smaktyper: Friskt & Bärigt samt Fruktigt & Smakrikt.
Friskt & Bärigt rosévin
Vinerna har hög fruktsyra (vanligtvis fruktsyraklocka 9 eller 10) och är lätta i smaken. Vinerna har ytterst sällan någon sötma i smaken. Färgen är oftast blek-, ljus- eller orangerosa, men det finns undantag. Klassiska ursprung är Provence, Bandol, Piemonte och Baskien men stilen är numera även populär i Nya Världen.
Typiska aromord:
Kategorin Friskt & Bärigt rosévin påminner arommässigt om olika syrliga bär som smultron, hallon och röda vinbär. Ofta finns även aromer av torkade örter.
Vanliga druvor:
Grenache, tibouren, tempranillo, pinot noir.
Sötma: minst 1 max 3
Fyllighet: minst 2 max 6
Fruktsyra: minst 8 max 11
Fruktigt & Smakrikt rosévin
Fruktaromerna är tydliga och vinerna är fylligare än de som du hittar i smaktypen Friskt & Bärigt. Ibland har vinerna också en märkbar sötma. Färgen är oftast mörkare rosa eller blårosa, men det behöver inte vara så – det finns roséviner i denna smaktyp som har en ljusare rosa färg. Chile, Australien, USA och franska Tavel är vanliga ursprung.
Typiska aromord:
Kategorin Fruktigt & smakrikt rosévin beskrivs ofta med ord som jordgubbar, persika, blodapelsin och granatäpple. Vissa har istället ton av vattenmelon eller geléhallon.
Vanliga druvor:
Cabernet sauvignon, syrah, grenache, tempranillo, merlot, zinfandel.
Sötma: max 7
Fyllighet: minst 3 max 7
Fruktsyra: minst 7 max 10
Rosévinets doft och färg
Roséviner från varma odlingsländer är i regel fruktigare i smaken. Kraftfullare roséviner kommer oftast från Europa, där traditionen att göra rosé är äldre. Vinerna skiljer sig åt, ibland också inom samma områden: från blekrosa och milt fruktiga till strukturerade och rödvinsliknande.
Smakklockor rosévin
Våra roséviner har samma smakklockor som våra vita viner: sötma, fyllighet och fruktsyra.
Sötma i rosévin
Rosé har en varierande grad av sötma – från klocka 1 (ingen sötma) till klockvärde upp mot 6–7 (beskrivs med sötma). Klockvärdet beskriver den upplevda sötman och inte den egentliga sockerhalten i vinet.
Fyllig eller lätt rosé?
Hur känner du om ett vin är fylligt? Enkelt uttryckt: Hur "tungt" känns vinet i munnen? Ett fylligt vin kan jämföras med känslan av att dricka koncentrerad saft medan ett lätt vin, (motsatsen till fylligt), som utspädd saft. Våra fylligaste roséviner (klocka 5–6) hamnar alltid under smaktypen Fruktigt & Smakrikt.
Fruktsyra ger frisk rosé
Fruktsyran är ryggraden i vinet. Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen (jämför med när du biter i en citronskiva). Ett friskt vin har minst klockan 9 på fruktsyra. Ett vin med lägre värde än 5 kommer upplevas som platt med fadd smak.