Vinetiketter – vad står det på dem?
Det ryms mycket information på en vinetikett, en del av den är obligatorisk medan annat är frivilligt. Vissa saker får inte stå på etiketten om vinet säljs inom EU.
Obligatorisk information på vinetiketten
Följande information måste finnas på flaskans fram- eller baksidesetikett om vinet säljs inom EU:
- Alkoholhalten ska anges i volymprocent. Det är tillåtet att den avviker upp eller ner med högst 0,5 procent för stilla vin och med 0,8 procent för mousserande vin.
- Varubeteckning (till exempel vin, mousserande vin) Denna kan ersättas av skyddade ursprungsbeteckningar som champagne. AC.
- Ursprungsland – det land där druvorna växt.
- Volymen anges i centiliter.
- Kontaktinformation till producenten, buteljeraren eller leverantören måste finnas.
- Sockerhalt måste uppges för mousserande vin och anges så som brut, sec, secco osv. Det är inte en obligatorisk uppgift för övriga viner. Läs mer om sötma i vin
- Allergener Innehåller vinet mer än 10 mg sulfiter per liter ska detta anges på etiketten, liksom om ägg – eller mjölkprotein använts för att klara eller färgjustera vinet. måste uppges på etiketten. Fiskgelatin används ibland som klarningsmedel men är undantaget för detta krav då det inte anses utgöra någon risk för personer med överkänslighet.
- Lotnummer för spårning av batcher. Börjar ofta, men inte alltid, på L följt av siffror.
Följande uppgifter är inte obligatoriska – men om de används måste de följa vissa regler:
Information som lämnas frivilligt måste följa de krav som gäller för obligatorisk informationen. Det betyder att märkningen ska vara korrekt, tydlig och lätt att förstå.
- Årgång – Årtalet på etiketten syftar på året som druvorna skördades, vilket så gott som alltid är samma år som vinet även tillverkades.
- Druvsort – Nämns en druvsort nämns måste minst 75 procent av vinet vara gjort på denna. För Europa och större delen av vinvärlden gäller däremot 85 procent. Om två eller fler druvor nämns på etiketten ska dessa utgöra 100 procent av druvsammansättningen.
- Geografisk referens – För de viner vars ursprung går att spåra till del av ett land.
För vin med ursprung USA eller Chile räcker det om 75 procent kommer från det namngivna området.
För Nya Zeeland, Australien och AVA-områden i USA gäller 85 procent. Samma gäller för europeiska PGI, (protected geographical indication), alltså vin med skyddad geografisk beteckning.
100 procent gäller i Argentina, Sydafrika och i Europas alla PDO, (Protected designation of origin), alltså vin med skyddad ursprungsbeteckning.
Läs mer om ursprungsbeteckningar och andra vintermer
- Ekologiskt – om vinet uppfyller uppfyller EU:s krav för detta och är certifierat av tredje part. Hela slutprodukten måste vara ekologisk, det räcker inte med att bara druvorna är certifierade.
- Veganmärkning – om vinet inte klarats med animalier. Ingen övergripande certifiering på internationell nivå men olika fristående. Använder man en logotype från tredje part måste de ha certifierat vinet. Ett intyg från producenten eller labb-analys som bevisar att vinet är veganskt går också bra.
- Biodynamiskt odlad – Inom biodynamiken finns olika regler och rekommendationer och även olika former av certifiering i olika länder. För att få certifieras som biodynamisk måste produkten vara certifierad som ekologiskt.
Läs mer om biodynamisk vinodling
- Hållbarhetsmärkningar – kan vara av olika slag och utfärdas av olika organisationer.
- Bäst-före-datum – Vin är undantaget från krav på att ange datum för minsta hållbarhet. Systembolaget välkomnar att sådan uppgift anges på förpackningen, då vi vet att kunder frågar om hur länge ett vin är drickbart.
Läs mer om hur länge vin håller
Annan information som kan finnas på etiketten:
-
- Hälsovarningar är obligatoriskt i USA men frivilligt inom EU.
- Beskrivande text där producenten – ur sin synvinkel – berättar om vinet. Där kan man även hitta förslag på passande mat och lagringsrekommendationer.
Vin och ingrediensförteckning
Från och med 8 december 2023 är det krav på att vin och aromatiserade viner ska ha en ingrediensförteckning och näringsdeklartion på förpackningen. Det gäller förpackningar som är tillverkade från och med 8 december. Det vill säga förpackningar som är tillverkade före detta datum får användas tills lagren är slut.
Vad måste stå i ingrediensförteckningen?
Ingrediensförteckning och näringsdeklaration kommer att utgöra obligatoriska märkningsuppgifter.
Energivärdet i näringsdeklarationen och uppgifter om allergener ska visas på dryckesförpackningens fysiska etikett. Den fullständiga ingrediensförteckningen och näringsdeklarationen kan finnas på elektronisk väg, till exempel via en QR-kod på etiketten.
Läs mer om godkända tillsatser i vin
På systembolaget.se kommer information om enskilda viners ingrediensförteckning finnas tidigast från och med början av 2024. Vartefter dryckesförpackningar med den nya märkningen kommer ut på marknaden visas fullständiga ingrediensförteckningar och näringsdeklarationer.