Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Världens vinländer
Europa
Frankrike
Bourgogne
Beaujolais

När kommer beaujolais nouveau?

När kommer beaujolais nouveau?

Kunskap & Inspiration

När kommer beaujolais nouveau?

Vinet beaujolais nouveau lanseras alltid tredje torsdagen i november. Vinet är gjort på druvsorten gamay och buteljeras tre till fem dagar efter att jäsningen är klar.

Hur smakar beaujolais nouveau?

Vinet tillverkas genom kolsyre- och/eller delvis kolsyrejäsning (semi-carbonic maceration). Och buteljeras tre till fem dagar efter jäsningen är klar.

Vinet får då mjuk och bärig smak, som påminner om hallon, körsbär och lingon. Vinet har ingen fatkaraktär då jäsningen sker på rostfria ståltankar och kan ha en liten pärlande smak (se nedan om tillsättning av kolsyra).

Hur tillverkas beaujolais nouveau?

Vissa viner genomgår den malolaktiska omvandlingen (äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyra), andra inte. Klarning och filtrering samt tillsättning av kolsyra är vanligt – speciellt om vinet inte genomgått den malolaktiska omvandlingen och man vill säkerställa att den inte sker i flaskan.

Vad äter man till beaujolais nouveau?

Vinet har hög fruktsyra, men knappas någon strävhet. Lättare rätter av kyckling, fisk och småplock passar bra till. Men då fruktsyran är hög så funkar vinerna också till mat som har fet konsistens – exempelvis Öländska kroppkakor med grädde och rårörda lingon.

 

Dela via

Smakvetenskapens värld

Lätt rött till lätt rätt

En del kallar dem lätta och josiga rödviner.

Vi kallar dem för Mjuka & Bäriga.

 

Lär dig mer om tilltugg och vin

Vinodling i Beaujolais nära en berömd kulle med väderkvarn.

Gamay på granit

Beaujolais