Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Världens vinländer
Europa
Spanien

Andalusien

Andalusien

Kunskap & Inspiration

Andalusien

Andalusiens största berömdhet är sherry, som produceras i en triangel mellan Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och Puerto de Santa María. Montilla-Moriles producerar viner i sherry-stil och Málaga kämpar för att rädda sitt historiska vin. 

Hitta på sidan: Viner   Klimat   Druvor & jordmån  

Viner

Condado de Huelva DO

Condado de Huelva, väster om Sevilla, har alltid legat i skuggan av det berömda sherrydistriktet längre söderut. Som komplement till det gamla starkvinet, Condado Viejo, har man de senaste årtiondena framgångsrikt satsat på framställning av torra friska vita viner, till största delen av den lokala druvan zalema. Av sherrydruvan palomino görs även ett finoliknandevin kallat Condado pálido.

Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla Sanlúcar de Barrameda DO

Sherry är Spaniens mest kända starkvin och tillverkas i DO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla Sanlúcar de Barrameda i sydvästra Andalusien. På kritvita kalkjordar odlas den gröna druvan palomino, som ger basvinet i sherry. På jordar med mer sand och lera odlas pedro ximénez och moscatel, som efter skörd torkas och sedan jäser till sötningsvin och tillsätts vissa sherrystilar före buteljering.

Sherry produceras från kruttorrt till helt sött. Huvudtyperna är å ena sidan fino eller manzanilla, å andra sidan oloroso. Alla olika typer eller stilar av sherry som omnämns på etiketter kommer ur dessa båda typer. Därutöver återfinns den sällsynta palo cortado med en karaktär mellan amontillado och oloroso.

Mer om sherry

Málaga DO

Málaga producerar nästan uteslutande söta starkviner gjorda av pedro ximénez och moscatel. Traditionellt soltorkades druvorna efter skörd för att sockerinnehållet i musten skulle öka. Numera är det vanligare att vinet sötas med koncentrerad druvmust eller att jäsningen avbryts vid önskad restsockerhalt genom tillsats av druvsprit. Lagringen sker sedan antingen i solera eller i fat på vanligt sätt.
Den högsta kvaliteten kallas Lágrima och görs av den del av musten som självrunnit från druvorna utan pressning. Vinstilarna går från den sötaste Lágrima till Pedro Ximénez, Moscatel och Solera.

Sierras de Málaga DO

DO sedan 2001. Här produceras rött och rosé av druvorna romé, cabernet Ssauvignon, merlot, syrah och tempranillo grapes, samt vita viner gjorda på chardonnay, macabeo och sauvignon blanc.

Montilla-Moriles

Montilla-Moriles ligger 20 mil öster om Jerez och har samma krithaltiga jordmån och ett extremt inlandsklimat. Produktionen av Montillas viner har likheter med Jerez, med en stor skillnad - man använder enbart druvsorten pedro ximénez. I det varma klimatet uppnår vinerna en mycket hög alkoholhalt och behöver inte förstärkas med druvsprit utan är naturligt söta.

Klimat för starkvin

Andalusien är den varmaste regionen i Spanien och allra varmast är det i ”den andalusiska stekpannan”, söder och öster om Córdoba. Vintrarna är milda och den största delen av nederbörden faller också under denna period. Somrarna är långa, heta och torra och klimatet lämpar sig därför mer för framställning av starkviner än vanligt bordsvin.

Vino de la Tierra

Andalusien omfattar även 16 stycken VDT, exempelvis Desierto de Almería, Laujar-Alpujarra, Cadíz och Córdoba.

Druvor och jordmån

Sherry framställs huvudsakligen av druvan palomino, som trivs i den kritrika vita jorden kallad albariza. Den behåller den fuktighet som vinterregnen medför och under sommaren torkar den utan att spricka till en skyddande skorpa och bevarar därmed vinterregnet som en bevattningsreservoar i det stekheta klimatet.

De jordar som kallas barro och arena innehåller mer lera och sand och här växer druvorna pedro ximénez och moscatel, som båda används till söt sherry.

Sherry – spanskt starkvin

Aperitif & dessert

Sherry – spanskt starkvin