Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Världens vinländer
Europa
Spanien
Kastillien La Mancha

Kunskap & Inspiration

Kastillien La Mancha

Kastilien-La Mancha utgör den södra delen av landets väldiga högslätt. Dessa varma vinregionerna var tidigare mer kända för kvantitet än kvalitet men numera är detta en av Spaniens mest dynamiska vinregioner. 

Hitta på sidan: Viner   Druvor   Klimat & jordmån   Historia

I Kastilien-La Mancha produceras hälften av allt spanskt vin, framför allt av den gröna druvan airén. Med rostfria ståltankar, förbättrad hygien i vingårdar och källare och ny teknologi i jättekooperativen har airén börjat framträda med ny frisk fruktighet, som inte fanns tidigare.

Men mer moderna röda viner blir också allt vanligare - då främst av cencibel, (en av alla synonymer till tempranillo), cabernet sauvignon och syrah.

Viner

Med stigande kvalitet knoppas nya DO-områden av och antalet superviner, kallade Vinos de Pago, blir fler. Valdepeñas, som tidigare ledde kvalitetsligan på högslätten, håller på att bli omsprunget av La Mancha. Även i Extremadura vid gränsen mot Portugal går utvecklingen snabbt.

La Mancha DO

DO La Mancha, beläget på den stora inlandsplatån 500-700 meter över havet, är med nästan 160 000 hektar inte bara Spaniens utan Europas enskilt största vinområde. Klimatet är kontinentalt med mycket heta somrar och kalla vintrar. Jordmånen har inslag av kalk och krita och konstbevattning används flitigt. Planteringsdensiteten är låg, speciellt där vinrankorna står fritt utan uppbindning.

Från att främst inriktat sig på massproduktion av billigt bordsvin och basvin till brandy har La Mancha sedan slutet av 1900-talet genomgått en revolutionerande förändring. Stora investeringar i ny teknologi har förvandlat vinerna från tidigare anonyma och ofta oxiderade till fruktigt friska och rena. Kooperativen dominerar fortfarande i La Mancha och här finns också landets största.

De vita vinerna domineras av airén, med macabeo (viura) som andra druva och friska tillskott av chardonnay och sauvignon blanc. De röda vinerna görs i huvudsak av cencibel, garnacha, cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Valdepeñas DO

DO Valdepeñas ligger som en enklav, omgiven av skyddande berg, i La Manchas södra del där högslätten börjar slutta ner mot Andalusien. Viner och druvor påminner om dem från La Mancha, med airén och cencibel i huvudrollerna, macabeo och garnacha i andra hand och cabernet sauvignon på frammarsch.

Castilla VT

Ett Vino de la Tierra som tillåter fler druvsorter än DO och omfattar stora delar av Kastillien-La Mancha.

Méntrida DO

Méntrida fick DO-status redan 1976 men stod i princip still under många år då inriktningen var att producera vin för lokalbefolkningen snarare än att ta till sig ett kvalitetsfokus. Ändringen kom i början av 00-talet och nu finns här många producenter med ambitiösa mål.

Området präglas av mjukt böljande kullar men med karg jordmån, förutom vid vattendragen. Jordarna består till stor del av ljusa sand- och granitjordar som behåller det dyrbara vattnet väl. Majoriteten av odlingarna återfinns på mellan 400 och 800 meters höjd över havet.

Méntrida har ett starkt kontinentalt klimat med sommartemperaturer som kan nå upp till +45°C. Ihop med den knappa nederbörden på 400 mm per år gör att odlingssäsongen kan bli tuff.

Garnacha dominerar

Det är framförallt garnacha som med sina ungefär 80% dominerar produktionen av röda viner, men används även till rosé. Därutöver används även cencibel, cabernet sauvignon och merlot.

Vita viner är inte lika viktiga i Méntrida men kvalitetsviner görs främst på albillo real, macabeo och chardonnay.

Mondéjar DO

Mondéjar, ny liten DO sedan 1997 öster om Madrid, har ännu inte gjort sig speciellt bemärkt, men röda viner av cencibel har visat sig mer intressanta än vita, till största delen gjorda av druvan malvar. För övrigt odlas macabeo och torrontés, samt den blå cabernet sauvignon.

Almansa DO

DO Almansa utgör ett gränsdistrikt mellan La Mancha och kustprovinsen Murcia, varifrån man också hämtat sin näst mest odlade blå druva, monastrell. Garnacha tintorera innehar förstaplatsen med cencibel och monastrell i släptåg. De flesta kvalitetsbodegor satsar på en blandning av cencibel och monastrell, möjligtvis med en liten del garnacha.

Manchuela DO

Manchuela är sedan 2000 ett nytt och mycket stort DO-område mellan La Mancha och Utiel-Requena, norr om Almansa. Vita viner görs främst av albillo och verdejo, medan bobal står för rosé och röda viner.

Stora kooperativ dominerar men några privata egendomar visar vägen mot den kvalitet som distriktet är mäktigt, framför allt på sluttningar upp till 6-700 meters höjd. Nya investeringar görs och odlarna rekommenderas att plantera cencibel, cabernet sauvignon, merlot och syrah samt chardonnay och sauvignon blanc.

Ribera del Júcar DO

Ribera del Júcar är också en ny DO som brutit sig loss från La Mancha, dess första skörd var 2003. Blå druvor dominerar, främst av cencibel samt av bobal, cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Uclés DO

Litet DO på cirka 1 700 hektar, har visat sig lovande. Vinrankorna växer på mellan 500 -1 200 meter över havet.

Vinos de Madrid DO

Söder om huvudstaden producerar DO Vinos de Madrid mestadels friska, fruktiga vino joven, unga viner, av tinto fino (tempranillo). Andra deldistrikt i Gredos-bergen har specialiserat sig på fylligare garnacha och mer och mer av cabernet sauvignon, syrah och merlot. Det mest karakteristiska vita vinet görs av druvan malvar men airén, albillo real och garnacha blanca förekommer också. Merparten av allt vin konsumeras fortfarande lokalt men regionen återupplivades av yngre odlare i början av 00-talet.

Ribera del Guadiana DO

Denna stora DO, skapad 1998, breder ut sig på ömse sidor av floden Guadiana, i provinsen Extremadura som gränsar till Portugal.
Tjugonio olika druvsorter får odlas här, och de dominerande är cayetana och pardina. Det lokala parlamentet uppmuntrar flitigt till plantering av internationella druvsorter och förbättringar i vinkvalitet, men resultaten har låtit vänta på sig.

Druvor

Airén dominerar stort Kastilien-La Mancha, understödd av välrenommerade spanska macabeo (viura). Airéns areal har dock minskat från 90 till 70 procent, vilket ger plats för de vanliga internationella druvsorterna. Cencibel (tempranillo) är annars den ledande blå druvan även här, följd av garnacha och en trio fransoser; cabernet sauvignon, merlot och syrah.

Klimat och jordmån

Den spanska högplatån – la Meseta – har ett extremt kontinentalklimat med bistra vintrar och heta somrar. Namnet La Mancha kommer också av arabiskans al-mansha som betyder "torrt land".

Med sommartemperaturer uppåt 45° och sjunkande grundvattennivåer är torka ett stort problem, även om konstbevattning numera är tillåtet.

Årsnederbörden är cirka 350 mm, vilket knappt räcker för vinodling. Jordmånen är övervägande sandig lera, med inslag av kalksten, särskilt i  Manchuela.

Historia

I La Mancha står de vita väderkvarnarna kvar som en påminnelse om svunna tider. Regionens galjonsfigur Don Quijote pryder det sigill som de godkända vinerna bär.

Från basvin till kvalitetsvin

Detta stora vinområde, som dominerats av enormt stora kooperativ, var länge en källa för enkla viner och basvin till brandy. Men områdets potential börjar upptäckas av berömda bodegor från Rioja, Jerez och andra producenter.

Av Spaniens arton Vinos de Pago , alltså vingårdsbetecknade viner, ligger nio på bergsluttningar runt la Mancha och här finns dessutom tre egendomar med egen DO: Finca Elez i La Manchas sydöstra utkant, Dehesa de Carrizal på gränsen till Valdepeñas och Dominio de Valdepusa strax utanför gränsen nära Toledo.

Vidsträckt vinodling i Spanien där små stockar står glest parkerade. I bakgrunden delar solpaneler av horisonten från den rödbruna jorden.

Egna druvor, egna stilar

Spanien - ett stort vinland