Mallorca - Balearerna
Mallorca i västra Medelhavet förknippas kanske främst med traditionell solsemester är också hemvist för vinproduktion, vilken numera har satt sig själv även på den kartan.
Hitta på sidan: Viner Druvor Klimat Historia
Viner
Av de omkring 2 500 hektar som är i produktion hör cirka 400 hektar till Binissalem som är Spaniens första DO utanför fastlandet. Dessutom finns ett andra DO i området Pla i Llevant på 335 hektar. Mallorca VT är annars det Vino de la Tierra (VT) som omfattar större delen av ön.
Precis som på Teneriffa vårdas odlingstraditionerna ömt. En sådan är att återgå till, och bevara, en beskärningsmetod av rankorna där stammen består av ett ”huvud” snarare än grövre grenar. Syftet är att rankorna inte skall behöva konstbevattnas. På ön har det också planterats naturliga barriärer i form av träd bland vinrankorna för att begränsa bladverket och öka druvkvalitén.
Druvsorter på Mallorca
Den vanligaste druvan på Mallorca heter manto nergo. Den ger aromatiska, ljusa rödviner med hög alkoholhalt som har en tendens att oxidera tidigt. För balansens skull blandas den därför ofta med en annan lokal druva, callet, som också förekommer i field blends och roséviner. Den vanligaste gröna druvsorten heter moll och ger neutrala vitviner.
På Mallorca odlas även spanska specialiteter som macabeo, malvasia, monastrell och tempranillo och de vanligaste internationella sorterna.
Klimat
Mallorca har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Ön är bergig och får därför varierande klimatförhållanden beroende på område. Vindarna kommer från nordväst, vilket gör regionerna i sydost i varmare och torrare. Det är också här majoriteten av vinodlingarna finns. Även bergskedjan Serra de Tramunta skyddar odlingarna då den blockerar både västliga och nordliga vindar.
Historia
Mallorca var tidigare platsen för kungarna i Aragónien som härskade över delar av norra Spanien, Katalonien, Neapel, Sicilien, Korsika samt södra Italien. På 1800-talet var ön berömd för sina söta malvasiaviner, som helt försvann när vingårdarna blev offer för vinlusen.
Traditionellt var Mallorcas rödviner ganska fylliga och smakrika med hög alkoholhalt – en stil som speglade vinsmaken i slutet av 1900-talet. I takt med att intresset för naturviner ökat på 00-talet började intresset för lättare viner att öka. Mallorcas lokala druva callet är naturligt ljus i färgen och kan ge vin med relativt låg alkoholhalt, vilket en del producenter drar växlar på för att sätta öns viner på kartan.