Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Världens vinländer

Nya Zeeland

Nya Zeeland

Kunskap & Inspiration

Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett av de nyaste vinländerna i Nya Världen och har några av planetens sydligaste vingårdar. Sauvignon blanc står för majoriteten av produktionen men landet blir allt mer uppmärksammat för sin pinot noir.

Hitta på sidan: Viner   Druvor  Klimat & jordmån  Vinlagar   Historia

Kort om Nya Zeeland

Klimat: Svalt till moderat maritimt, kontinentalt i Otago
Nederbörd: 650 mm/år i Marlborough, 360mm/år i Otago
Jordmån: Alluviala ler- och grusjordar är vanliga
Blå druvor: Pinot noir, merlot, syrah, cabernet sauvignon
Gröna druvor: Sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, riesling

Nya Zeeland har världens östligaste vindistrikt, Gisborne på Nordön, och några av de sydligaste vingårdarna i Central Otago på Sydön. År 1960 fanns här knappt 400 hektar vinodlingar och först 1973 började man plantera i Marlborough – i dag världsberömt för sin sauvignon blanc

Från ”The green and clean land” som de kallar sig har vi inte bara fått friska rena viner som frisk sauvignon blanc, smakrik chardonnay och aromatisk riesling, gewürztraminer och pinot gris. Här finns också bordeauxblandningar och pinot noir tillsammans med pepprig syrah.

Två öar, tolv distrikt

Nya Zeeland är uppdelat i tolv distrikt: sju på Nordön och fem på Sydön.

Nordön

Nordön är varmare än Sydön vilket gör att druvor som mognar sent, till exempel syrah och cabernet sauvignon, trivs bäst där. Men det finns undantag, exempelvis tillverkas kvalitetsviner i Wairarapa av pinot noir och sauvignon blanc.

Auckland och Northland

Northland, på Nordöns norra spets, har ett varmt och fuktigt klimat. Här produceras en liten mängd rött vin av cabernet sauvignon, merlot och syrah. Området var det första som planterades på Nya Zeeland, men föll sedan i glömska. De senaste åren har dock inneburit en renässans och odlingarna ökar. I Auckland produceras vin av distriktets egna odlingar, (Waiheke Island är kända för sina röda kvalitetsviner), samt av druvor inköpta från andra delar av landet.

Waikato och Bay of Plenty

Waikato och Bay of Plenty är mindre områden med viner av chardonnay, cabernet sauvignon och sauvignon blanc.

Gisborne

Gisborne på Nordöns östra spets är det tredje största distriktet. Det är även känt som Poverty Bay och förknippades tidigare med enkla viner gjorda på müller-thurgau. I dag utgörs hälften av odlingarna av distriktets stjärndruva chardonnay men pinot gris är på frammarsch. Sauvignon blanc, viognier och gewurztraminer och är också mycket framgångsrika här. Bland de blå druvsorterna, som är i minoritet i Gisborne, märks merlot.

Hawke’s Bay

Hawke’s Bay är Nya Zeelands näst största distrikt, med cirka tolv procent av den totala arealen av vinodlingarna i landet. Detta är ett av landets äldsta och främsta vinområden, med klimat och jordmån som för tankarna till Bordeaux. Variationen är stor vad gäller både jordmån och klimat, och området har ofta flest soltimmar i landet. På vissa håll är konstbevattning nödvändigt.

Distriktet är främst känt för sina röda viner av de klassiska bordeauxdruvorna merlot och cabernet sauvignon men även syrah. Chardonnay är dock den mest planterade druvan. Små mängder pinot noir odlas också.

Distriktets sauvignon blanc ger ofta relativt fylliga viner och vissa producenter låter dem mogna en kortare tid på ekfat. Syrahdruvan har visat sig passa i klimatet och på den grusiga jordmånen och ger typiskt kryddiga, peppriga viner. Gimblett Gravels är ett mindre område i Hawke’s Bay med stenig jord dit allt fler producenter söker sig för att göra syrahviner. Ett annat område är Bridge Pa.

Wairarapa

Det svala, maritima Wairarapa längst söderut på Nordön inkluderar subregionerna Masterton, Gladstone och det mest kända Martinborough. Områdena är främst kända för sina röda viner av pinot noir och sauvignon blanc. Även chardonnay, riesling, och cabernet sauvignon ger mycket goda resultat. Pinot noir- och sauvignon blanc-vinerna brukar få en lite fruktigare och fylligare karaktär än till exempel vinerna från Marlborough och Central Otago på Sydön.

Sydön

Klimatet på Sydön är svalare och där dominerar gröna druvor samt pinot noir. 

Nelson

Det soliga Nelson ligger på Sydöns nordvästra del. Subregionerna heter Moutere Hills och Waimea Plains där det främst odlas sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, riesling och pinot noir. Klimatet är något svalare och fuktigare än i det berömda granndistriktet Marlborough. Chardonnayvinerna härifrån tillverkas i burgundisk stil med frisk syra och inte alltför lång fatlagring.

Marlborough

Nya Zeelands största och mest kända distrikt är Marlborough, beläget på Sydöns nordöstra del. Odlingarna ligger på grusrika flodbäddar med god dränering. De tre subregionerna heter Waiaru Valley, Awatere Valley samt Southern Valleys.

Klimatet är soligt men svalt. Området skyddas från de kalla sydvindarna av bergskedjan Kaikoura Range. Låg nederbörd gör konstbevattning nödvändig på sina håll. Fler än 500 odlare odlar här vin på 26 000 hektar och regionen står för majoriteten av Nya Zeelands vinexport. 

Odlingarna ligger på grusrika flodbäddar med god dränering.

Chardonnay, som odlas i stor omfattning, används till både stilla och mousserande vin. Riesling och pinot noir härifrån har också ett mycket gott rykte - den senare till den grad att Marlborough håller på att bli ett av världens största områden för pinot noir.

Centrum för sauvignon blanc

Distriktets överlägset mest planterade druvsort är sauvignon blanc.

Det var vinfirman Montana som 1973 chansade på att den på Nya Zeeland då ganska okända druvan skulle trivas i Marlborough. Det stora genombrottet kom på 80-talet och idag odlas det mer sauvignon blanc på Nya Zeeland än någon annanstans i världen.

Det som gjort den nya zeeländska stilen så populär är stor fruktighet och generöst aromatiska inslag av krusbär och sparris plus en viss sötma.

Forskning har visat att sauvignon blanc från Nya Zeeland innehåller tre gånger så methoxypyrazin som sauvignon blanc från exempelvis Australien. Methoxyperazin är det som ger sauvignon blanc dess tydliga aromer.

Canterbury och Waipara

Canterbury, på Sydöns ostkust, ligger i regnskugga och är ett svalt och torrt område med risk för frost i april och oktober. Här trivs druvor som pinot noir, chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Waipara och Waikari är de mest namnkunniga deldistrikten i Canterbury.

Central Otago

Inom Otago ligger Central Otago som är ett av världens sydligaste vinområde (Det finns vingårdar i Patagonien, Argentina som "konkurrerar" om förstaplatsen). Det är det enda av Nya Zeelands distrikt som har ett kontinentalt klimat. De flesta av vingårdarna ligger på sluttningar, i syfte att bättre utnyttja det starka solljuset och undvika risken för frost. De sex subregionerna är:

  • Alexandra
  • Gibbston
  • Bannockburn
  • Cromwell
  • Bendigo
  • Wanaka

Dygnstemperaturen kan variera enormt och skillnader på 30 grader mellan dag och natt kan förekomma. Central Otago har under senare år blivit berömt för sin pinot noir, som med elegans och hög fruktsyra inte sällan tål flera års lagring. Förutom denna så odlas även en del gröna druvsorter som pinot gris, chardonnay, riesling och sauvignon blanc.

Waitaki

Öster om Central Otago på andra sidan bergskedjan ligger Waitaki. I detta nyetablerade lilla område, vars jordmån består av kalkrik jord, odlas pinot noir, pinot gris, riesling och chardonnay.

Druvor

Med cirka 24 000 hektar står sauvignon blanc för 62 procent av landets produktion (2019). Pinot noir på andra plats står för drygt 5 600 hektar, vilket motsvarar cirka 15 procent av arealen. Andelen av världsproduktionen av vin är däremot bara en procent.

Mer om sauvignon blanc

Den förr så populära müller-thurgau har förlorat mark till chardonnay, sauvignon blanc och riesling. Andra druvor som ökat sin andel är pinot gris och viognier, som båda trivs i det svala klimatet.

Pinot noir ledande blå

Produktionen av rött vin ökar stadigt och de flesta av landets blå druvor har ökat sin andel de senaste åren.

Pinot noir är inte bara ledande bland de blå utan är även den näst mest odlade druvan totalt. Ungefär 20 procent av dess produktion används till produktion av mousserande viner, medan resterande del går till stilla röda viner. Merlot och cabernet sauvignon odlas relativt mycket, liksom cabernet franc och syrah.

Klimat & jordmån

Nya Zeeland är 160 mil långt. Både Nordön och Sydön domineras av höga bergskedjor som utgör regn- och vindskydd för många områden. Vissa delar måste dock konstbevattnas medan andra har problem med för mycket regn. 

Landets vinområden ligger mellan 35° och 46° sydlig bredd, vilket i Europa motsvaras av sträckan mellan Bordeaux och norra Marocko. Majoriteten av vindistrikten ligger vid de svala kustområdena på den östra kusten för att komma bort från de kraftiga vindarna från havet. Det maritima klimatet omfattar alla vinregioner med undantag för det kontinentala Otago.

Jordmånen utgörs mestadels av alluviala jordar med sandblandad lera, eller stenigt grus, framför allt i Marlborough. Nordön har ett större inslag av vulkanisk jord.

UV-strålningen är mycket stark på Nya Zeeland och soltimmarna är många. Det gör att speciellt blå druvsorter utvecklar tjockare skal med höga halter av färgämnen och tanniner.

Lagar - Certified Origin

Huvuddelen av vinlagstiftningen utgörs av klassificeringssystemet Certified Origin. Detta garanterar att vinet innehåller minst 85 procent av den angivna druvsorten och årgången samt att det har sitt ursprung i något av de godkända distrikten.

Den mest generella beteckningen är annars Nya Zeeland, eventuellt följt av Nordön eller Sydön. Inom distrikten finns också mindre områden och specifika vingårdar som kan anges på etiketten.

I juni 2018 bildades Appellation Marlborough Wine, AMW, utav 36 av de främsta producenterna där. Kraven för att ett vin ska kvalificera är att druvorna vuxit på ekologiskt certifierade marker i Marlborough, buteljeringen ska ske på Nya Zealand och skördeuttaget får inte vara för högt. Vidare ska vinerna testas av en smakpanel.

Historia

Vinstockar planterades första gången på Nya Zeeland 1819. Men det dröjde 150 år innan landet på allvar började utnyttja sitt svala, maritima klimat för framställning av kvalitetsvin. Några av de faktorer som bromsade vinnäringen var vinlusens ankomst 1895 och ett regelverk som begränsade producenternas möjlighet att sälja sina viner direkt till allmänheten.

Hållbar produktion

Under de senaste 40 åren har utvecklingen gått mycket snabbt och produktionen har mångdubblats sedan 1960-talet. Moderna produktionsmetoder har tillsammans med satsningen på sauvignon blanc under 1970-talet byggt upp landets rykte som vinnation. Många vinmakare har också tagit inspiration från Europa och ofta även praktiserat i till exempel Frankrike för att ta till sig klassisk vinodlingsteknik.

Hållbarhet är något "the Kiwis" brinner för. Många vinproducenter arbetar med att minimera vatten- och elförbrukning och strävar efter biologisk mångfald i vingårdarna. Enligt nzwine.com är 98 procent av druvorna certifierade som sustainable.

Hållbarhet är något "the Kiwis" brinner för.

Nya Zeeland har också varit pådrivande när det gäller utvecklingen av skruvkapsylen. En stor majoritet av landets viner, både enkla och mer exklusiva, har idag den förslutningen.

Tecknad druvklase på ljusgrön bakgrund

Druvsorter

Sauvignon blanc