Vinprovning hemma
Prova tillsammans med andra är roligt och pedagogiskt – du lär dig och kan ta intryck av andra. Här hittar du exempel på hur olika vinprovningar kan läggas upp.
Inför din provning
Det här behöver du:
- 4–6 olika viner beroende på vilket av våra vinprovningar hemma du väljer.
- 4–6 glas per person.
- Papper och penna eller skriv digitalt.
- Provningsprotokoll: du lär dig mycket på att skriva ner dina intryck.
- Spottkopp och vattenglas för den som vill.
- Ha gärna varje vins produktsida till hands så kan du se Systembolagets förslag på färg, doft och smakbeskrivningar samt smakklockor för de viner som du har valt.
- Ha vårt druvlexikon tillgängligt för att se druvornas egenskaper.
Praktiska provningstips
- Ställ glasen i en böj eller på rad och prova från vänster till höger enligt den ordning vi ger i våra vinprovningar.
- Undvik gärna att ha på dig parfym och se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.
Provning av rött vin
Rött vin kan smaka så olika beroende på druva, vinmakning eller lagringstid. Testa en provning hemma och jämför några viner. Vi hjälper dig att prova olika stilar av rött vin, jämföra samma druva eller prova olika smaktyper. Välj din rödvinsprovning här.
Bestäm dig för ett tema och hitta rätt nivå. Här är en lista på våra provningar för rött vin:
Aromer i rött vin
Det brukar vara lättare att hitta doft och smak i drycken om du har en lista med vanliga aromer framför dig. Lär dig mer i vårt aromlexikon för röda viner.
- Röd frukt: rödvinbär, jordgubb, hallon, körsbär
- Mörk frukt: svartvinbär, björnbär, blåbär
- Torkad frukt: katrinplommon, russin
- Fat: vanilj, nougat, nötter, smör
Provning av vitt vin
I vita viner är fruktsyran tydligare än i röda viner. I vissa vita viner känns syran hög medan andra har mer sötma. Vilken stil gillar du? Ordna en provning hemma och jämför olika druvor eller olika smaktyper. Här ger vi dig tips om hur du gör.
Bestäm dig för ett tema och hitta rätt nivå. Här är en lista på våra provningar för vitt vin:
- Olika druvor.
- Olika smaktyper.
- Skillnaden mellan en druva i olika länder.
- Jämföra vad som passar till mat.
Aromer i vitt vin
Det brukar vara lättare att hitta doft och smak i drycken om du har en lista med vanliga aromer framför dig. Lär dig mer i vårt aromlexikon för vita viner.
- Blommig: ros, jasmin, viol, fläder
- Citrusfrukt: citron, lime, grape
- Grön frukt: gröna äpplen, päron, krusbär
- Tropisk frukt: persika, mango, litchi, ananas
- Torkad frukt: aprikos, russin
- Fat: vanilj, nougat, nötter, smör
Provning av mousserande vin
Har du koll på de olika stilarna på mousserande vin? Vi tipsar dig om olika provningar hemma. Lär dig mer om prosecco, cava, mousserande vin från nya världen eller champagne. Eller så kan du prova löjrom eller heta chiliräkor till olika mousserande viner.
Bestäm dig för ett tema och hitta rätt nivå. Här är en lista på våra provningar för mousserande vin:
Aromer i mousserande vin
Det brukar vara lättare att hitta doft och smak i drycken om du har en lista med vanliga aromer framför dig. Lär dig mer i vårt aromlexikon för vita viner (även mousserande).
- Blommig: ros, jasmin, viol, fläder
- Citrusfrukt: citron, lime, grape
- Grön frukt: gröna äpplen, päron, krusbär
- Tropisk frukt: persika, mango, litchi, ananas
- Torkad frukt: aprikos, russin
- Fat: vanilj, nougat, nötter, smör
Provning av rosévin
I dag är roséviner bra matviner. Vi hjälper dig fixa en provning hemma med falafel och kyckling till olika roséviner. Många föredrar ljusare roséviner men kvaliteten på vinet sitter inte i färgen – jämför själv våra två smaktyper Friskt & Bärigt och Fruktigt & Smakrikt.
Bestäm dig för ett tema och hitta rätt nivå. Här är en lista på våra provningar för rosévin:
Aromer i rosévin
Det brukar vara lättare att hitta doft och smak i drycken om du har en lista med vanliga aromer framför dig. Lär dig mer i vårt aromlexikon för röda viner (även rosé).
- Röd frukt: rödvinbär, jordgubb, hallon, körsbär
- Mörk frukt: svartvinbär, björnbär, blåbär
Syra möter syra
En syrlig maträtt med vinäger, getost eller yoghurt behöver en lika syrlig dryck. Ölet eller vinet riskerar annars att kännas platt och smaklöst.
Tips! Låt drycken vara sötare än maten
Sötma i maten gör att drycken känns mindre söt – eller i värsta fall syrlig och bitter. När du till exempel serverar dryck till dessert bör innehållet i glaset därför vara lika sött eller sötare än det på tallriken.