Prova mat till rosévin hemma
Rosévin är inte bara ett sällskapsvin utan också en bra kompis till mat. Här får du bland annat lära dig mer om samspelet mellan grundsmakerna sälta, sötma och syra.
Allt du stoppar i munnen, mat som dryck, har någon eller flera grundsmaker: salt, sött, syrligt, beskt och umami. Det du äter och dricker har ofta olika grundsmaker och det är bra att ha koll på när du kombinerar mat och dryck. Läs gärna mer i vår artikel om de fem grundsmakerna.
Rosévin har en friskhet och struktur som ligger mellan vita viner och röda, lätta viner. Det gör att rosévin fungerar bra till lättare kött- och fiskrätter, sallader och tapas. Men rosévin är även en utmärkt partner till medelfylliga rätter med feta såser – tack vare vinets friska syra.
Förslag på maträtter
• Sälta, fett och syra: Falafel med getost och citron
• Fett och sälta: Stekt kyckling med bearnaisesås
• Sötma: Vattenmelon
Förslag på tre olika roséviner
Du kan välja ut ett vin i de två kategorierna från varje länk i listan:
• Friskt & Bärigt: sötmaklockor 1–2, exempelvis från Frankrike eller Spanien.
• Fruktigt & Smakrikt: sötmaklockor 1–2, fyllighet på minst 4 och fruktsyra på 9, exempelvis från Chile, Sydafrika eller Frankrike.
• Fruktigt & Smakrikt: sötmaklockor 2–6, fyllighet på minst 5 och fruktsyra på 7–9.
Samspelet mat & dryck
1. Prova dryckerna var för sig.
Försök att känna av sötma och syra i vinerna. Sötma känns bäst långt fram på tungan och syra får saliven att rinna till.
2. Prova varje maträtt för sig.
Försök att känna grundsmaker som syra, sälta och umami. Fundera även på i vilka rätter ni känner konsistenser som fett och om maten känns lätt eller fyllig.
3. Prova falafel och getost ihop med dryckerna.
Sälta i maten: Vad gör getosten med syran i vinerna? Upplevelsen av syra och sötma i drycken minskar. Det vill säga att vinet känns mindre friskt och mindre sött. Testa vilket av de tre vinerna som ni tycker får en lagom, angenäm syra av getosten.
Fett i maten: Den vegetariska falafeln minskar också syran i vinet med sitt stekfett. En fyllig rätt brukar passa ihop med en fyllig dryck som två av rosévinerna i provningen. Men det är bra om drycken har syra eller bubblor som ytterligare fräschar upp den feta rätten.
Pressa lite citron över maten och prova med vinerna.
Syra i maten: Blev det ännu bättre med citronen? Syran i maten drar som sagt ner syran i drycken. Blev vinerna bättre eller sämre för dig?
4. Prova kyckling och bearnaisesås ihop med dryckerna.
Fett i maten: Vad händer med syran i vinerna? Jo, en fet konsistens, som bearnaisesås, sänker fruktsyran i vinet. Men även om vinet känns mindre friskt blir det en bra balans mellan det feta och syran.
Strö lite flingsalt över maten och prova dryckerna igen.
Sälta i maten: Vad händer med vinerna? Upplevelsen av syra och sötma i drycken minskar, det vill säga att vinet känns mindre friskt och mindre sött. Kolla med alla i gruppen om vinet upplevdes bättre eller sämre av flingsaltet.
5. Prova vattenmelon ihop med dryckerna.
Sötma i maten: Vad händer med vinerna? Sötma i maten gör att drycken känns mindre söt. Drycken kommer också att uppfattas som friskare – eller i värsta fall syrlig och bitter.
En bra slutledning är att drycken bör vara sötare än den dessert eller söt maträtt som man serverar.
Vilka slutsatser går det att dra?
Jämför era upplevelser. Upplevde ni samma sak? Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för sälta, sötma och syra i mat och dryck.
Gå gärna vidare och prova alla tre rätterna tillsammans med vinerna. Fundera på hur man kan utveckla maträtterna för att de ska passa ännu mer ihop med respektive rosévin.
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym och se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Ha gärna papper och penna för att anteckna – eller gör det digitalt.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Passa på att studera vårt druvlexikon för att se druvornas egenskaper.