Prova olika smaktyper av vin
Är du nyfiken på Systembolagets smaktyper? Här kan du lära dig mer om dem genom att göra en egen provning hemma av olika smaktyper inom rött vin, vitt och rosévin.
Du kan lätt söka och filtrera fram på smaktyp i vår sökfunktion men vi ger dig även förslag. Lägg provningen på den nivå som känns bra.
Läs mer om våra smaktyper och smakklockor:
Röda viner med fyra olika smaktyper
Välj ut ett rött vin från varje smaktyp ur listan nedan.
- Mjukt & Bärigt: smakklockor 4–5 för fyllighet och strävhet samt minst 9 för fruktsyra.
- Kryddigt & Mustigt: fyllighets- och strävhetsklocka på 7–8.
- Fruktigt & Smakrikt: fyllighets- och strävhetsklocka på 8–9.
- Stramt & Nyanserat: fyllighets-, strävhets- och fruktsyraklocka på minst 9.
Vita viner med fyra olika smaktyper
Välj ut ett vitt vin från varje smaktyp.
- Lätt & Avrundat: smakklockor 1–4 för sötma och 7–9 för fruktsyra.
- Druvigt & Blommigt: klockor 2–4 för sötma och 8–9 för fruktsyra.
- Friskt & Fruktigt: klockor 1–2 för sötma och minst 10 för fruktsyra.
- Fylligt & Smakrikt: klockor 6–7 för fyllighet.
- Sött vitt: minst 9 i värde för sötma och fruktsyra.
Roséviner med olika smaktyper
Rosévin kan delas in i två smaktyper: Friskt & Bärigt och Fruktigt & Smakrikt. Arom, sötma och fyllighet skiljer sig åt mellan smaktyperna. Du kan välja ut ett vin från varje kategori.
- Friskt & Bärigt: smakklockan 1 för sötma, 3 för fyllighet och 9–10 för fruktsyra. Ursprung: Frankrike eller Spanien.
- Friskt & Bärigt: sötmaklocka 1, fyllighetsklockor 4–6 och 9–10 för fruktsyra. Ursprung: Chile eller Sydafrika.
- Fruktigt & Smakrikt: sötmaklockor 1–2 och minst 9 för fruktsyra. Ursprung: Frankrike, Argentina eller Australien.
- Fruktigt & Smakrikt: sötmaklockor 2–6 och 7–9 för fruktsyra. Ursprung: Portugal eller USA.
Prova i tre steg – utseende, doft och smak
Ställ glasen i en båge eller på rad och prova från vänster till höger.
Utseende
Titta på vinerna och notera om färgen är tät eller gles (mer transparent). Det visar bland annat på druvans egenskaper och vinmakningen.
Studera även vilken nyans vinet har. Vid rött vin kan det skifta från blåröd (ung), röd eller tegelfärgad (mogen). Vitt vin kan gå från ljust gul, blekt (ung) till mer gul eller gyllengul (mogen). För rosévin kan det variera från blårosa, blekrosa eller mörkare röd.
Nyanserna kan visa druvans typiska egenskaper men är även ett tecken på om druvorna har macererats under kortare eller längre tid. Läs mer om maceration av roséviner.
Doft
Börja dofta på vinerna. Diskutera doften med dina vinprovarvänner. Är den stor eller liten, det vill säga känner du mycket eller litet i doften?
Röda viner: färsk frukt/färska bär (ungt) eller svamp, läder, stall (mognadstoner).
Vita viner: färsk frukt/färska bär (ungt) eller petroleum, nötter, honung (mognadstoner).
Roséviner: Mogna frukter, citrus, syrliga, röda bär, örtigt eller geléhallon och hallonbåtar.
Viner från varmt klimat brukar vara mer fruktiga i sin framtoning och ha mer tropisk frukt och lite mer fyllighet.
Smak
Nu kan du smaka på vinerna. Är de lätta eller fylliga (som outspädd saft, utan sötma eller söta), sträva eller mjuka, har de hög fruktsyra (känns "sur", mycket citron)? Går dofterna igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
Slutsatser
Jämför era doft- och smakbeskrivningar. Kan ni koppla vinerna till smaktyperna? Kom ni fram till samma slutsats eller olika? Vilka likheter eller skillnader har vinerna sinsemellan? Vilka maträtter kan de passa till?
Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym och se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Passa på att studera vårt druvlexikon för att se druvornas egenskaper.