Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon från olika länder
Samma druvsort kan smaka olika beroende på var den är planterad. Den här provningen visar skillnaderna av samma druva från olika länder. Det roliga är att det kan skilja sig extremt mycket. Testa!
Förslag på viner
Välj ut ett rött vin från varje smaktyp ur listan nedan:
- Glas 1 – Syrah från svalt klimat, exempelvis från norra Rhônedalen.
- Glas 2 – Shiraz från varmt klimat, exempelvis Australien (exempelvis south Australia) eller Sydafrika (exempelvis Stellenbosch).
- Glas 3 – Cabernet sauvignon-dominerat vin från svalt klimat i Europa, exempelvis från Bordeaux eller Toscana.
- Glas 4 – Cabernet sauvignon från nya världen, exempelvis Chile, Australien eller Kalifornien.
Du kan välja vilka viner du vill men dessa tillhör de vanligaste druvsorterna och är intressanta att jämföra från olika världsdelar.
Försök att hitta flaskor som har hundra procent av samma druva – eller i alla fall dominerar – då är det lättare att känna just den druvans karaktär.
Ha gärna varje vins produktsida till hands så kan du se Systembolagets förslag på färg, doft och smakbeskrivningar samt smakklockor för de viner som du har valt.
Prova i tre steg – utseende, doft och smak
Ställ glasen i en båge eller på rad och prova från vänster till höger.
Utseende
Titta på vinerna och notera om färgen är tät eller gles (mer transparent). Det visar bland annat på druvans egenskaper och vinmakningen. Studera även vilken nyans vinet har – från blåröd (ung), röd eller tegelfärgad (mogen). Nyanserna kan även visa druvans typiska egenskaper.
Doft
Börja dofta på vinerna. Diskutera doften med dina vinprovarvänner.
Är den stor eller liten, det vill säga känner du mycket eller litet i doften. Känner du färsk frukt/färska bär (ungt) eller svamp, läder, stall (mognadstoner)? Har vinet fruktaromer som svarta vinbär eller plommon (cabernet sauvignon) och björnbär/viol (syrah) eller björnbärssylt (shiraz)?
Smak
Nu kan du smaka på vinerna. Är de lätta (som vatten) eller fylliga (som outspädd saft), sträva eller mjuka, har de hög fruktsyra ("sura")? Går dofterna igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
Vilka slutsatser går det att dra?
Titta på dina noteringar. Jämför samma druva från olika länder. Diskutera med dina vänner. Jämför era doft- och smakbeskrivningar. Kom ni fram till samma slutsats eller olika?
Är vinerna typiska för respektive druva? Vad består skillnaderna i eller är det några likheter mellan de olika världsdelarna? Viner från varmt klimat brukar vara mer fruktiga i sin framtoning, lite mer fyllighet. Vilka maträtter kan de passa till?
Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym och se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Passa på att studera vårt druvlexikon för att se druvornas egenskaper.
- Variera provningen genom att välja andra druvsorter, exempelvis Prova olika smaktyper av rött vin.