Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Vinprovning

Hur länge håller öppnat vin?

Hur länge håller öppnat vin?

Kunskap & Inspiration

Hur länge håller öppnat vin?

Att ge exakta råd om hur länge ett vin håller är svårt: det kan bero på vinets typ, kvalitet, lagring, förvaring och halten syre i flaskan. Bästa tipset är att dofta eller smaka på innehållet.

Förslutare som får vinet att hålla längre

Visste du att vi säljer vinförslutare? Här ser du aktuellt sortiment på förslutare, som gör att du kan spara ditt vin längre.

Vin har inget bäst-före-datum. Alkoholen kombinerat med syran i vinet gör att bakterier har extremt svårt att växa till. Det finns alltså ingen gräns för när ett öppnat vin är farligt att dricka, men rent smakmässigt kan det hända saker.

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

De flesta öppnade viner på flaska behåller smaken i 3–4 dagar. Är de bra förslutna och står i kylskåp klarar de sig ungefär en vecka. Fatlagrade viner har utsatts för syre under lagringen och håller därför bättre. Ett fylligt och strävt rödvin brukar vara mer långlivat än ett lätt och aromatiskt vitt vin.

Så länge du själv gillar aromerna är vinet inte för gammalt.

Hur länge håller öppnat mousserande vin?

Smakmässigt håller mousserande vin också ungefär 3–4 dagar även om bubblorna försvinner snabbare än så.

Hur länge håller boxvin? 

En oöppnad box med rött vin håller omkring 13 månader från tappdatumet. För vitt vin och rosé gäller cirka 11 månader. 

En öppnad box med rött vin kan hålla så länge som 6 veckor om den förvaras i kylskåp. För vitt vin och rosé gäller 3–4 veckor.

Förvaras boxen i rumstemperatur blir hållbarheten hälften så lång. Vinet kommer också att förlora i smak beroende på hur mycket som är kvar i boxen: ju mindre dryck, desto kortare hållbarhet.

Hur länge håller öppnad sherry?

Sherrytyperna fino och manzanilla har kort hållbarhet och kan jämföras med vitt vin. En öppnad flaska som står i kylen med korken på håller sig alltså fräsch i ungefär en vecka. Amontillado klarar 2–3 veckor och robustare sorter som oloroso och palo cortado behåller smaken i 4–6 veckor. Den söta och trögflytande sherryn PX har ännu längre hållbarhet och klarar sig i månader.

Läs mer om sherry 

Hur länge håller madeira? 

Madeira är väldigt hållbar eftersom medveten oxidation är en del av tillverkningen. Exklusiva sorter kan klara sig 18 månader i öppnad flaska.

Läs mer om madeira 

Hur länge håller portvin? 

Fruktiga sorter som ruby, LBV och vintage förlorar karaktär efter att ha varit öppna i 1–2 veckor. Portvin av typen tawny är tillverkad genom en oxidativ process på fat och håller därför utan problem i 4–6 veckor.

Läs mer om portvin 

Hur sparar man överblivet vin?

Om du vill spara vin till senare tillfälle finns några knep att ta till:

  • Stäng flaskan med kork eller en stopper så att syret inte har fritt tillträde. Då undviker du också att den öppnade flaskan tar smak av annat, speciellt i ett kylskåp.

  • Köp vingas och spraya i den öppnade flaskan. Gasen är tyngre än luft och lägger sig som ett skyddande lock över vinet. (OBS! Vingas går inte att använda för kolsyrade drycker.)

  • Köp en speciell pump som skapar ett vakuum för att skydda vinet i flaskan.

  • Häll över överblivet vin i en så liten flaska som möjligt för att skydda vinet mot syre. Innehållet i en halv helflaska som hälls i en tom halvflaska med skruvkork håller utan problem en vecka i kylskåp.

  • Låt flaskan stå i kylen. Värme och ljus skyndar på vinets utveckling.

Din personliga smak avgör

Tänk på att din personliga smak är viktig – alla är känsliga för olika saker. Om du tycker om lägre fruktsyra i ett vin kan du till och med tycka att det har förbättrats efter några dagar. Så länge du själv gillar aromerna är vinet inte för gammalt.

Hur förändras smaken när vinet öppnats?

Till att börja med minskar fruktsyran i vinet, vilket gör att det upplevs som mindre friskt. Även fruktigheten dämpas: de primära, fruktiga aromerna ersätts av tertiära dofter som är mer utvecklade och mogna.

Ett delat äpple där vänster sida är ljust och höger sida är brunt.

Oxidation = reaktion med syre

Man kan jämföra aromskillnaden med att skära en bit av ett grönt äpple. När du precis har skurit är intrycket friskt, men efter ett tag startar oxideringen, äppelbiten mörknar och blir brunfärgad. Doften ändras och blir ”mustigare".

Syret är boven – och hjälten

För vinmakare är det viktigt att så långt som möjligt skydda vinet från att reagera med syre under produktionen. Idag undviker man det genom att använda sulfiter och slutna system.

Kontakt med syre kan få vinet att oxidera, vilket oftast inte är önskvärt. I värsta fall kan hela produktionen förvandlas till vinäger.

Om vinet ligger på ekfat före buteljering sker en viss oxidering under kontrollerade former. Då är det ett medvetet val för att vinet ska få utvecklade aromer.

Läs mer om fatlagring

Rött vin som luftas eller dekanteras i glaskaraff.

Systembolaget tipsar

Lufta och dekantera