Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Vinprovning
Temperatur på vin
Temperatur rosévin

Kunskap & Inspiration

Temperatur rosévin

Runt 8–10 grader är rekommendationen. Då kommer smakerna fram och fruktsyran upplevs frisk.

Rosévin kan vara lätta till fylliga och vissa är även smakrika. En del kan upplevas ha lite restsötma. 

Rosévin serveras gärna väl kylt, 8–10 grader är vanligast, men att kyla vinet extra gör att det håller temperaturen längre en varm dag. Hellre för varmt än för kallt är en bra minnesregel.

Så får du till temperaturen på rosé

  • Ställ in rosévin minst två timmar i kylen innan det ska drickas. Då hinner det bli kallt. Du kan lätt kyla det längre än så.
  • Lägg i frysen en kvart om du vill ha det ännu kallare.
  • Ska rosén drickas som aperitif kan den kylas ned med frysta bär istället för isbitar.

Tempen påverkar smaken

Är vinet för varmt känns det inte friskt. Men är det för kallt doftar och smakar rosévinet mindre.

Med "rätt" temperatur har vinet balans mellan fruktsyra (friskheten) och smaken (aromerna). 

Vilket glas för rosévin?

Det beror lite på men generellt är vitvinsglas bäst för rosévin, speciellt om det ska hållas lite svalt. Större rödvinskupor är att föredra för mogna roséviner med utvecklade, komplexa smaker.

Mönster av systembolagets smakklockor på rosa bakgrund.

Rosévin

Olika smaktyper