Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Vinprovning
Temperatur på vin
Temperatur vitt vin

Kunskap & Inspiration

Temperatur vitt vin

8–10 grader är en bra grundregel, då blir det aldrig fel. Men en del viner får gärna vara någon grad ned, andra några grader upp.

Fylliga, smakrika vita viner får gärna serveras upp till 12 grader för att all doft och smak ska komma till sin rätt.

Lätta viner vinner på att serveras nedåt 6 grader. Då maximeras friskheten i vinet som är gjort för att vara friskt.

Men det är som alltid i smakens värld – du vet bäst vad du tycker om. Du märker själv hur kallt du tycker olika vitt vin ska vara.

Så får du till temperaturen

Hellre för kallt än för varmt är en bra minnesregel. Vinets temperatur höjs ganska snabbt med någon grad när det tas ur kylen. Det gör att du gärna kan kyla vita viner under serveringstemperaturen.

Hur får du till temperaturen då?

  • Ställ in vitt vin minst två timmar i kylen innan det ska drickas. Då hinner det bli kallt. Du kan lätt kyla det längre än så.
  • Är ett fylligt vin välkylt kan du ta ut det ur kylen en 15–30 minuter innan servering så hinner det gå upp någon grad.

Temperaturen påverkar upplevelsen

Tänk dig ett vitt vin. Det doftar och smakar mindre om det är kallt, men upplevs friskt, lätt och piggt. Någon grad upp så frigörs doft och smak, medan för varmt vin tappar friskheten och blir lite kvalmigt.

Temperatur handlar om balans mellan å ena sidan syran, (friskheten), och å andra sidan doft och smak. Vid rätt temperatur kommer hela vinet till sin rätt.

13 tips till dig som är middagsvärd

Etikettdoktorn tipsar

13 tips till dig som är middagsvärd