Smakklockor och smaktyper för vitt vin
Går det att se hur ett vitt vin smakar? Ja, faktiskt! Smakklockor och smaktyper är verktyg för att avgöra om ett vitt vin kommer att kännas lättdrucket eller fylligt, om det finns sötma och om aromerna drar åt citrus, blommor eller tropisk frukt.
Smakklockor vitt vin
Smakklockorna för vitt vin visar hur sötma, fyllighet och fruktsyra uppfattas. Beroende på druvsort, tillverkningssätt, lagring och var druvorna vuxit får vinet olika mycket av varje egenskap.
Sötma – restsocker
Sötman i vita viner är kanske den egenskap som tydligast särskiljer olika typer och användbarheten av vita viner.
Vita viner har en varierande grad av sötma – från klockvärdet 1, (ingen sötma), till mycket söta viner upp till 11. Klockvärdet beskriver den upplevda sötman – inte den egentliga sockerhalten i vinet.
Sötma och fruktsyra balanserar varandra. Hög fruktsyra gör att vinet upplevs friskare och mindre sött. Hög sötma får alltså vinet att kännas mindre friskt.
Fyllighet – viskositeten
Fyllighet är en konsistens och en munkänsla – det vill säga hur mycket vinet väger i munnen. Vinet kan upplevas fylligt som koncentrerad saft eller lätt som utspädd saft. En annan jämförelse kan vara hur fyllig grädde känns i munhålan jämfört med lättmjölk.
För att ett vitt vin ska klassas som fylligt ska klockan vara minst 5.
Fruktsyra – ryggraden
Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra, desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen under öronen. (Jämför med känslan av att bita i en citronskiva).
I vita viner känns fruktsyran ofta mycket tydligare än i rött vin. Den får större utrymme när den inte behöver dela plats med garvsyror och fatkaraktär.
I följande tabell finns generella riktvärden för de olika smakkategorierna.
- Lätt & Avrundat: 5–8
- Druvigt & Blommigt: 7–10
- Fylligt & Smakrikt: 8–11
- Friskt & Fruktigt: 9–12
- Sött: 9–11
Ett friskt vin har minst klockan 9 på fruktsyra. Ett vin med lägre värde än 8 kommer att upplevas som platt med fadd smak.
I text ser ett hopp på klockan litet ut. I verkligheten är det stor skillnad i friskhet mellan tre viner som har klockorna 8, 9 respektive 10 i fruktsyra.
Smaktyper för vitt vin
Systembolaget delar in vita viner i fem smaktyper. Begreppen beskriver vinets dominerande egenskaper:
- Friskt & Fruktigt
- Fylligt & Smakrikt
- Druvigt & Blommigt
- Lätt & Avrundat
- Sött
Friskt & Fruktigt
Som namnet antyder är vinerna friska med en fruktsyra-klocka på minst 9 och de har ofta aromer av citrus och ung, grön frukt. Kategorin Friskt & Fruktigt vitt vin kan ha sötma.
Typiska aromord: äpple, citrus, krusbär, paprika och nässlor.
Några typiska regioner: Mosel och Rheingau (Tyskland), Kamptal (Österrike), Alto Adige (Nordvästra Italien), Marlborough (Nya Zeeland), Chablis, Loire, Alsace (Frankrike) och andra svala växtplatser över hela vinvärlden.
Druvor med naturligt hög syra: riesling, sauvignon blanc och chenin blanc.
Serveras vid 8–10 °C.
Sötma: minst 1, max 7
Fyllighet: minst 3, max 6
Fruktsyra: minst 9 och uppåt
Fylligt & Smakrikt
De här vinerna har ofta fatkaraktär, vilket gör dem fylligare och smakrikare, och är utan sötma. Smakrikt visar ofta på tydlig frukt, fruktsyra och fyllighet.
Typiska aromord: tropisk frukt, fat, vanilj, smör och rostat bröd.
Några typiska regioner: Bourgogne, Rhône, Bordeaux (Frankrike) men även varma klimatområden i exempelvis Australien, Sydafrika och USA.
Vanliga druvor: chardonnay, semillon, chenin blanc.
Klockan måste stå på minst 5 för att vi ska klassa det som fylligt.
Serveras vid 8–12 °C.
Sötma: minst 1, max 2
Fyllighet: minst 5, max 8
Fruktsyra: minst 8 och uppåt
Druvigt & Blommigt
Dessa viner har en tydligt druvaktig karaktär – de doftar som färska vindruvor, ofta med blommiga och kryddiga inslag. Vinerna kan ha sötma och fruktsyran är medelhög.
Typiska aromord: aromatiska toner som fläder, litchi, mango, honung, vita blommor och rosor.
Några typiska regioner: Alsace och Rhônedalen (Frankrike), Tyskland och Kalifornien (USA).
Typiska druvsorter: gewürztraminer, torrontés, viognier och pinot gris.
Serveras vid 8–10 °C.
Sötma: minst 1, max 7
Fyllighet: minst 3, max 6
Fruktsyra: minst 7, max 10
Lätt & Avrundat
Här hittar vi de mildaste vita vinerna. De är lätta, har låg fruktsyra och är ganska neutrala i smaken. Klockvärdet för fruktsyra går sällan över 8 och vinerna kan ha sötma.
Typiska aromord: äpple, mandel, päron och honungsmelon.
Några typiska regioner: Frascati (Italien), Katalonien (Spanien) och Tyskland.
Serveras vid 6–8 °C.
Sötma: minst 1, max 7
Fyllighet: minst 2, max 4
Fruktsyra: minst 5, max 8
Sött
Söta, vita viner varierar från lätta och pärlande till koncentrerade och fylliga. Normalt är restsockerhalten minst 90 gram per liter men kan nå 170 gram per liter. Det gör att vinerna ofta upplevs som fylliga och mycket söta.
Information om hur mycket restsocker det vita vinet har finns på hyllkantsetiketten och här på sajtens produktsida för respektive vin.
Typiska aromord: torkad frukt som russin, aprikos och pomerans samt smaker av fläder, honung och mandelmassa.
Några typiska regioner och stilar: Sauternes (Frankrike), Tokaij (Ungern), Mosel (Tyskland), Eiswein, Neusiedlersee (Österrike), Constantia (Sydafrika) samt muscatvin från medelhavsländerna.
Serveras vid 8–10 °C.
Sötma: minst 8 och uppåt
Fyllighet: minst 6 och uppåt
Fruktsyra: minst 8 och uppåt