Systembolaget

Logga in

Varukorg

Våra drycker
Startsida
Kundservice
Dryckeskunskap
Våra drycker

Kundservice

Hur kan vi hjälpa dig?

Våra drycker

Vad betyder malolaktisk jäsning?

Egentligen är detta ingen jäsningsprocess utan det är en omvandling av syror som sker med hjälp av olika bakterier och enzymer. När vinet jäst en första gång, och uppnått rätt alkoholhalt, låter man det ibland "jäsa" en andra gång för smakens skull och för att stabilisera vinet. Processen omvandlar vinets äppelsyra till mjölksyra, vilket gör vinet mjukare och tillför ytterligare doft- och smakämnen.

 

Alla röda viner och en del vita genomgår malolaktisk jäsning. Anledningen till att vitvinsproducenter ibland undviker denna jäsning är att man vill bevara vinets höga syra.

 

Här kan du läsa mer om hur man gör vitt vin.

Fick du svar på din fråga?

Vi vill ge dig bästa tänkbara service överallt. Därför är vi nyfikna på om du fick svar på din fråga.

Kontakta oss

Fler kontaktvägar till oss
Bild på medarbetare i kundservice

Hallå där!

Har du frågor om mat och dryck?

I vår chatt möter du medarbetare från hela landet med gedigen mat- och dryckeskompetens motsvarande en sommelier.

Chatta med oss

Ring

Vardagar mellan kl. 09:30–17:00. Viss väntetid kan förekomma.

0771-83 83 00

Mejla

Du kan även skicka mejl till oss, vi svarar oftast inom 48 timmar.

Skicka mejl